14o ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑΣ «Η ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ»

Εκδηλώσεις
Δευτέρα 31, Οκτωβρίου 2016 13:36

14Ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
«Η ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ»

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2-4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

(Με την συνδρομή του ΑΠΘ)

Αρχίζει την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, με την παρουσία του προέδρου της Διεθνούς Χαρτογραφικής Ένωσης (ΙCA) καθ. Menno-Jan Kraak, το 14ο Εθνικό Συνέδριο Χαρτογραφίας «Η Χαρτογραφία σε έναν Κόσμο που αλλάζει», που διοργανώνει η Χαρτογραφική Επιστημονική Εταιρεία Ελλάδας (ΧΕΕΕ), με την υποστήριξη της Επιτροπής Ερευνών ΑΠΘ και της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ.

Στο Συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα της ΙCA, παρουσιάζονται 66 εργασίες από πανεπιστήμια, πολυτεχνεία, τεχνολογικά ιδρύματα, τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε θέματα συμβολής της χαρτογραφικής επιστήμης και τεχνολογίας στην ιστορία, αρχαιολογία και τον πολιτισμό, τις γεωχωρικές πληροφορίες, το περιβάλλον, την ποιότητα και τα πρότυπα, τις χαρτογραφικές εφαρμογές στην εκπαίδευση και την κοινωνία, τον πολεοδομικό σχεδιασμό, την καθημερινή ζωή κ.ά. Το έργο τους παρουσιάζουν επίσης οι δημόσιοι χαρτογραφικοί φορείς της χώρας, η ΕΚΧΑ Α.Ε. και η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, καθώς και σχετικοί με τη χαρτογραφία και τους χάρτες φορείς της Αυτοδιοίκησης.

H ΧΕΕΕ ιδρύθηκε το 1994 στη Θεσσαλονίκη και διοργανώνει έκτοτε τα Εθνικά Συνέδρια Χαρτογραφίας σε διάφορες πόλεις της χώρας (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Βόλο, Καλαμάτα, Καστοριά, Μυτιλήνη, Χανιά, Ιωάννινα, Ναύπλιο, Πάτρα), εκδίδοντας τους 13 μέχρι τώρα τόμους των Πρακτικών και συμμετέχοντας επιπλέον ενεργά στις δραστηριότητες της Διεθνούς Χαρτογραφικής Ένωσης, όπως στα διεθνή επιστημονικά συνέδρια χαρτογραφίας, στον διεθνή παιδικό διαγωνισμό χαρτών (1ο βραβείο το 2015 στο Ρίο ντε Τζανέιρο), το Διεθνές Έτος Χαρτών «Αγαπάμε τους Χάρτες» 2015-2016 κ.ά.

Στο Συνέδριο εκτίθεται και σχολιάζεται ο εμβληματικός οκτάφυλλος Χάρτης της Ελλάδας του Φερδινάνδου Αδελχόβεν του 1838, σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ (Συλλογή Τρικόγλου).

Πρόγραμμα Συνεδρίου: http://xeee.web.auth.gr/HCS/HCS_Conf_el/14_program.pdf

Πρόγραμμα Τελετής Έναρξης: http://xeee.web.auth.gr/HCS/HCS_Conf_el/14_program_teletis.pdf

Αφίσα Συνεδρίου: http://xeee.web.auth.gr/HCS/HCS_Conf_el/14_afisa_xeee_full.jpg

Πληροφορίες: τηλ. 6932627427 - Χρ. Μπούτουρα, Καθηγήτρια ΑΠΘ, Πρόεδρος ΧΕΕΕ