Αρχική σελίδα Επικοινωνία Δομή σελίδων English

Φορολογικές υποχρεώσεις

Στη σελίδα αυτή αναφέρονται οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει ο διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών και οι υποχρεώσεις σε σχέση με την εφορία και την έναρξη επαγγέλματος.

1. Υποχρεώσεις από τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων

2. Έναρξη επαγγέλματος

3. Προσδιορισμός ακαθάριστου και καθαρού εισοδήματος των μηχανικών

4. Δηλώσεις που πρέπει να υποβληθούν

5. Εγγραφή στο σύστημα TAXISnet

6. Διακοπή Εργασιών

Ο σύλλογος
Δραστηριότητες
Υπηρεσίες
. Εγγραφή
. .
. Υποβολή Εργασίας
. .
. Εγγραφή στο ΤΕΕ
. .
. Συμβάσεις με Α.Π.Θ.
. .
. Φορολογικές Υποχρεώσεις
. .
. Απογραφικό Δελτίο
. .
. Λοιπά Έγγραφα
Αναζήτηση
Συνδέσεις

 

Παρακάτω αναφέρονται οι δηλώσεις που πρέπει να υποβάλονται

α) Περιοδικές Δηλώσεις Φ.Π.Α.

Η υποβολή αρχικής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (μηδενικής, πιστωτικής ή χρεωστικής) μέσω του συστήματος TAXISnet, μπορεί να γίνει μέχρι την 26η του επόμενου μήνα που ακολουθεί τη λήξη της φορολογικής περιόδου στην οποία αφορά η δήλωση (ΠΟΛ. 1240-21/10/2002 και ΠΟΛ. 1242-24/10/2002).Εάν η καταληκτική ημέρα είναι αργία, τότε αυτή μετατίθεται στην επομένη εργάσιμη ημέρα.

Η ηλεκτρονική υποβολή αρχικής πιστωτικής ή μηδενικής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ μπορεί να γίνει μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα  που ακολουθεί τη λήξη της φορολογικής περιόδου στην οποία αφορά η δήλωση.

Στον παρακάτω πίνακα παρατίθενται οι καταληκτικές ημερομηνίες ηλεκτρονικής υποβολής χρεωστικών περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για τις φορολογικές περιόδους του τρέχοντος έτους.

Φ Ο Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η          Π Ε Ρ Ι Ο Δ Ο Σ ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΥΠΟΒΟΛΗΣ και ΠΛΗΡΩΜΗΣ
ΑΠΟ ΕΩΣ
     
1/1/2009 31/03/2009 27/04/2009
1/4/2009 30/06/2009 27/07/2009
1/7/2009 30/09/2009 26/10/2009
1/10/2009 31/12/2009 26/01/2010

 

β) Εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ

Μέχρι τις 09 Μαρτίου 2009 (καταληκτική ημερομηνία για ΑΦΜ που λήγουν σε 1), υποβάλλεται εκκαθαριστική δήλωση από τους υπόχρεους σε ΦΠΑ που τήρησαν κατά το 2008 βιβλία Α' ή Β' κατηγορίας του ΚΒΣ.

ΑΦΜ

  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10-50 60-00

 

Μαρ
 

Ημερομηνία

9

10

11

12

13

16

17

18

19

20

23

 

Στην περίπτωση που η εκκαθαριστική δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά η καταλικτική ημερομηνία για όλους τους υπόχρεους, ανεξαρτήτως ΑΦΜ, ορίζεται η 23 Μαρτίου 2009.

Πατήστε εδώ για επιστροφή στην κορυφή της σελίδας.

 

γ) Συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών

Όλοι οι επιτηδευματίες (και οι ελεύθεροι επαγγελματίες), καθώς και το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τα λοιπά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα υποχρεούνται να καταθέτουν συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών, προμηθευτών και πιστωτικών υπολοίπων.

Με την 1079229/559/0015/Πολ.1114/18-8-2005 Απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1191/Β/26-8-2005 καθιερώθηκε η υποχρέωση υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 20 του π.δ.186/1992 (Κ.Β.Σ.) δηλαδή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών, προμηθευτών και πιστωτικών υπολοίπων για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται από 1/1/2005 και εφεξής (υποβολή από 30/9/2006 και εφεξής) αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου (TAXISnet).

Οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών / προμηθευτών και πιστωτικών υπολοίπων είναι οι παρακάτω:

- 30η Σεπτεμβρίου για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 1,2,3
- 7η Οκτωβρίου για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 4,5,6
- 14η Οκτωβρίου για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 7,8,9
- 21η Οκτωβρίου για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 0

Η Ηλεκτρονική Υποβολή Συγκεντρωτικών Καταστάσεων Τιμολογίων Πελατών-Προμηθευτών γίνεται στο e-Κ.Β.Σ., όπου μπορείτε να μεταβείτε πατώντας εδώ.

Για τη διευκόλυνση των υπόχρεων που δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή ή πρόσβαση στο διαδίκτυο, παρασχέθηκε η δυνατότητα οι καταστάσεις, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 4 της ως άνω Α.Υ.Ο.Ο. να υποβάλλονται μέσω του διαδικτύου αποκλειστικά και μόνο δια των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (και όχι μέσω των Δ.Ο.Υ.) στα οποία μπορεί να προσκομίζονται σε χειρόγραφη έντυπη ή ηλεκτρομαγνητική μορφή (δισκέτες).

Εφόσον προσκομίζονται για υποβολή σε χειρόγραφη έντυπη μορφή, ο συνολικός αριθμός των εγγραφών (πελατών και προμηθευτών) δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις δέκα (10) καταχωρήσεις. Το ίδιο ισχύει και για τις καταστάσεις των Πιστωτικών ΥΠολοίπων. Στις προσκομιζόμενες καταστάσεις σε ηλεκτρομαγνητική μορφή δεν υφίσταται περιορισμός εγγραφών. Οι διαδικασίες και λεπτομέρειες υποβολής μέσω των ΚΕΠ καθορίσθηκαν από τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών με την Κοινή Υπουργική Απόφαση ΔΙΑΔΠ/Ε/10.000/23-3-2005 (ΦΕΚ 692/Β).

Ποιες συναλλαγές περιλαμβάνονται στις Σ.Κ.;

Περιλαμβάνονται, σε δύο ξεχωριστές καταστάσεις, όλες οι εκροές και οι εισροές (με κάποιες εξαιρέσεις), εφόσον έχουν σχέση με την άσκηση του επαγγέλματος ή την εκτέλεση του σκοπού και ξεπερνούν το όριο των τριακοσίων (300) ευρώ (χωρίς το Φ.Π.Α.).

Ποιες συναλλαγές εξαιρούνται από τις Σ.Κ.;

Δεν περιλαμβάνονται στις σ.κ. οι εξής συναλλαγές: α) Λιανικές πωλήσεις ακόμα και εάν έχουν εκδοθεί τιμολόγια προς ιδιώτες. β) Όσες περιπτώσεις αναφέρονται ως εξαιρέσεις στην εγκύκλιο ΠΟΛ.1163/94 (ΠΟΛ.1136/15.11.2007). γ) Οι πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών προς το εξωτερικό (εξαγωγές). Ειδικότερα:

1) Τα φορολογικά στοιχεία (ανεξαρτήτως ποσού) που έχουν εκδοθεί για συναλλαγές για τις οποίες δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής στοιχείων για διασταύρωση σύμφωνα με τα οριζόμενα με τις διατάξεις του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ. και των όσων έχουν γίνει δεκτά με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1163/30.6.1994 (εξαιρούμενες συναλλαγές - όπως ενδεικτικά τόκοι καταθέσεων, συναλλαγές από και προς την αλλοδαπή, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κ.λ.π. δεν καταχωρείται ούτε το συνολικό ύψος των εσόδων ή των δαπανών των εν λόγω συναλλαγών).

2) Οι λιανικές πωλήσεις ακόμη και εάν εκδοθεί τιμολόγιο προς ιδιώτη. Σε περίπτωση που έχει εκδοθεί τέτοιο τιμολόγιο, για λόγους συμφωνίας, μπορεί να αναγράφεται στο τέλος της συγκεντρωτικής κατάστασης, όχι όμως με τις συναλλαγές του Δημοσίου και των λοιπών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
- το ηλεκτρικό ρεύμα (ΔΕΗ),
- νερό (ΕΥΔΑΠ και λοιποί δημοσίου χαρακτήρα φορείς),
- τηλεπικοινωνίες (μόνο ΟΤΕ),
- ταχυδρομικά τέλη (ΕΛ.ΤΑ.),
- φορτωτικές Ο.Σ.Ε.,
- αποδείξεις ΚΤΕΛ,
- συνδρομές σε εφημερίδες και περιοδικά - επαγγελματικές οργανώσεις,
- κοινόχρηστες δαπάνες,
- ενοίκια ακινήτων,
- πάρκινγκ επαγγελματικών αυτοκινήτων,
- διόδια,
- έξοδα κίνησης προσωπικού και εισιτήρια μεταφορικών μέσων.

Επίσης, δεν θα υποβάλλονται στοιχεία για τα τιμολόγια αγοράς αγαθών από μη υπόχρεους σε έκδοση στοιχείων (π.χ. Δημόσιοι Υπάλληλοι) καθώς και τα τιμολόγια που εκδόθηκαν προς πρόσωπα που αρνήθηκαν να εκδώσουν τιμολόγιο ή εξέδωσαν τιμολόγιο με ανακριβές περιεχόμενο.

H συνολική αξία των τόκων καταθέσεων που χορηγούν οι τράπεζες, καθώς και η συνολική αξία των τόκων και των προμηθειών που χορηγούν σε άλλες τράπεζες ή λαμβάνουν από αυτές ή από άλλους επιτηδευματίες

Η συνολική αξία των τόκων και προμηθειών που καταβάλλουν σε τράπεζες ή λαμβάνουν από αυτές οι επιτηδευματίες και τα πρόσωπα των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 2 του Κ.Β.Σ.

Η συνολική αξία των αποδείξεων πώλησης αεροπορικών εισιτηρίων (δηλαδή η συνολική αξία του εσόδου ή της δαπάνης των λιανικών ή των χονδρικών αυτών συναλλαγών κατά περίπτωση στα αντίστοιχα πεδία)

3) Το συνολικό έσοδο των λιανικών πωλήσεων.

Πατήστε εδώ για περισσότερες λεπτομέρειες.

Αν στο ίδιο πρόσωπο έχουν πωληθεί αγαθά και έχουν παρασχεθεί υπηρεσίες, πόσες καταχωρήσεις θα γίνουν στη Σ.Κ.;

Σε κάθε περίπτωση στη Σ.Κ., γίνεται μία καταχώρηση ανά αντισυμβαλλόμενο με το συνολικό πλήθος των εκδοθέντων Τιμολογίων, Α.Π.Υ. κ.λπ. και τη συνολική αξία αυτών.

Σε ποια περίπτωση υποβάλλεται η Σ.Κ. «πιστωτικών υπολοίπων»;

Για τις αρνητικές διαφορές, που οφείλονται στην έκδοση πιστωτικών τιμολογίων, τα οποία δεν καλύπτονται στην ίδια χρήση από αντίστοιχα χρεωστικά, υποβάλλεται ιδιαίτερη κατάσταση, η σ.κ. «πιστωτικών υπολοίπων».

Πατήστε εδώ για επιστροφή στην κορυφή της σελίδας.

 

δ) Δήλωση φορολογίας εισοδήματος

O Μηχανικός έχει υποχρέωση να υποβάλλει κάθε χρόνο δήλωση φορολογίας εισοδήματος ανεξάρτητα εάν το εισόδημά του καταλείπει ή όχι φορολογητέο ποσό (άρθρο 61 παραγρ. 1 περίπτωση γ' του Ν. 2238/1994).

Η δήλωση φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλεται κάθε χρόνο περιλαμβάνει εκτός από το εισόδημα από την άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος και τα τυχόν υφιστάμενα εισοδήματα από άλλες πηγές, γι' αυτό παραθέτουμε όλες τις προθεσμίες ώστε να τηρηθούν ανάλογα με τις πηγές εισοδημάτων που έχει ο μηχανικός. Πότε υποβάλλεται η δήλωση

Με τις διατάξεις του άρθρου 62 του Ν. 2238/1994 όπως ισχύει σήμερα, η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβάλλεται σε δύο αντίτυπα στον προϊστάμενο της ΔOΥ, προσωπικώς από το φορολογούμενο ή από πρόσωπο ειδικά εξουσιοδοτημένο γι' αυτό ή στέλνεται ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή ή υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου μέχρι την 1η Απριλίου (1-15 Απριλίου 2009) (προσοχή η χρονολογία αυτή ισχύει για τους μηχανικούς που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα). Η υποβολή των δηλώσεων των υπόχρεων μέχρι και την 15η Απριλίου πραγματοποιείται ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους με αρχή για το ψηφίο 1 την 1η Απριλίου και ολοκληρώνεται στις 15 του μήνα σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

 

ΑΦΜ
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10-50 60-00

 

Απρίλιος

Ημερομηνία

1

2

3

6

7

8

9

10

13

14

15

 

Κατ' εξαίρεση μπορούν να υποβάλουν δήλωση τον Μάιο, όσοι δηλώνουν και:

α) Εισόδημα από συμμετοχή σε εταιρεία ή κοινοπραξία ή κοινωνία που δεν τηρεί βιβλία ή τηρεί βιβλία Α' ή Β' ή Γ' κατηγορία του ΚΒΣ.

β) Εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες (μισθοί - συντάξεις).

γ) Εισοδήματα, τα οποία έχουν προκύψει στην αλλοδαπή.

δ) Εισόδημα που αποκτούν, με βάση ειδική σύμβαση μίσθωσης εργασίας ή εντολής, τα μέλη του Δ.Σ. ανώνυμης εταιρείας είτε θεωρούνται μισθωτές υπηρεσίες είτε και εμπορικές επιχειρήσεις.

Στις περιπτώσεις αυτές οι προθεσμίες ακολουθούν στον παρακάτω πίνακα

 

ΑΦΜ

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10-50 60-00

Μάιος 2009

 

Ημερομηνία

5 7 11 13 15 19 21 25 27 29 2/6/09

Ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης φόρου εισοδήματος

Στην περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης φόρου εισοδήματος οι δηλώσεις μπορούν να υποβάλλονται μέχρι την έναρξη του ωραρίου λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών της επόμενης ημέρας από την ημέρα λήξης της προθεσμίας τους.(Αρθρο 62 παρ. 1 Εδάφιο ε΄)

Σε ποια ΔOΥ υποβάλλεται η δήλωση

Η δήλωση πρέπει να υποβληθεί στον προϊστάμενο της ΔOΥ της περιφέρειας που βρίσκεται η κατοικία του φορολογούμενου. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος ασκεί, ατομικά, εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα θα υποβληθεί στον προϊστάμενο της ΔOΥ της περιφέρειας που βρίσκεται η έδρα της κύριας επιχείρησης ή του κύριου επαγγέλματός του κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης. Όσοι φορολογούμενοι συμμετέχουν σε προσωπικές εταιρείες ΕΠΕ, κοινωνίες, κοινοπραξίες κ.λπ. τη δήλωσή τους θα την υποβάλουν στη ΔOΥ της περιφέρειας που βρίσκεται η κατοικία τους και όχι στη ΔOΥ της περιφέρειας που βρίσκεται η έδρα της εταιρείας, κοινωνίας, κοινοπραξίας κ.λπ.

Αλλαγή διεύθυνσης

Oι φορολογούμενοι υποχρεούνται να ενημερώσουν το τμήμα Μητρώου της ΔOΥ της κατοικίας ή του τόπου άσκησης του επαγγέλματος τους για κάθε αλλαγή διεύθυνσης με την υποβολή του σχετικού εντύπου. ΠΡOΣOΧΗ: Εφόσον δεν είστε επιτηδευματίες και στη δήλωση που λάβατε είναι γραμμένη η παλιά σας διεύθυνση, γράψτε τη νέα διεύθυνση διορθώνοντας τα προεκτυπωμένα στοιχεία του πίνακα 1. Στην περίπτωση αυτή δεν είναι απαραίτητη η υποβολή της δήλωσης μεταβολής στο Τμήμα Μητρώου της ΔOΥ. Η διαδικασία αυτή ισχύει μόνο για το χρονικό διάστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, (έντυπα Ε1 και Ε1Α). Επίσης, αν λάβατε το έντυπο Ε1Α που αφορά τους φορολογούμενους που έχουν εισοδήματα μόνο από μισθωτές υπηρεσίες και μέσα στο 2003 αποκτήσατε εισοδήματα και από άλλες κατηγορίες ή θέλετε να γράψετε στη δήλωση στοιχεία για τα οποία δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες ενδείξεις στο έντυπο Ε1Α, πρέπει να ζητήσετε από τη ΔOΥ το έντυπο Ε1, το οποίο θα συμπληρώσετε και θα το υποβάλλετε αντί του εντύπου Ε1Α.

Έκπτωση κρατήσεων ΤΣΜΕΔΕ

Ειδικά για την έκπτωση των καταβαλλομένων στο ΤΣΜΕΔΕ κρατήσεων 2% επί των αμοιβών των μηχανικών του Ν. 2326/40 (άρθρ. 6 παρ. 1) και του Ν.Δ.27-11/26 (άρθρ. 2), μέχρι 31-12-2002 χαρακτηριζόταν ασφαλιστική εισφορά και εξεπίπτετο από το συνολικό εισόδημα του μηχανικού (στην ατομική του δήλωση). Ήδη το υπουργείο Oικονομικών με την με αριθμ. 1023923/553/Α0012/6-3-2003 Διαταγή του, απεφάνθη, μετά από τη με αριθμ. 88/2003 Γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ότι οι κρατήσεις 2% υπέρ του ΤΣΜΕΔΕ, που γίνονται στις αμοιβές μηχανικών για την εκπόνηση μελέτης ή την επίβλεψη τεχνικών έργων, δεν αποτελεί ασφαλιστική εισφορά της περίπτωσης β' της παραγρ. 1 του άρθρ. 8 του Ν. 2238/1994. Κατά συνέπεια, η κράτηση αυτή για το έτος 2003 (και εφεξής) θα καταχωρισθεί ως δαπάνη του μηχανικού και δεν θα εκπεσθεί ως μείωση του συνολικού εισοδήματός του στην ατομική του δήλωση.

Το σύνολο των ηλεκτρονικά διαθέσιμων φορολογικών εντύπων βρίσκεται στον επίσημο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Πατήστε εδώ για επιστροφή στην κορυφή της σελίδας.

 

Copyright 2005-2010 © Tech Healer